Ce înseamnă categoria A la permis? Află ce poți conduce cu acest permis

Cei care vor să conducă motociclete sau un triciclu au nevoie de un permis categoria A. Trebuie însă să știți că această categorie de permis are mai multe subcategorii, în funcție de vârsta conducătorului auto sau a capacității motorului.

Astfel, cea mai mică vârstă la care poți conduce o motocicletă este 16 ani, vârstă la care poți lua un permis categoria A1 și AM.

Pentru subcategoria AM se pot înscrie tinerii cu vârsta minimă de 16 ani și pot conduce mopede cu două sau trei roți, dar viteza maximă pe care o pot atinge nu poate depăși 45 km/h. Motorul nu poate depăși 50 cm3 și puterea de 5kw.

La categoria A sunt încadrate motociclete cu sau fără ataş și triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw, iar deținătorii acestui permis trebuie să aibă 24 de ani împliniți sau 20 de ani împliniți și experiență în a conduce motociclete ce intră în categoria de permis A2 de peste doi ani.

De asemenea, la subcategoria A1 se pot înscrie tinerii cu vârsta de minim 16 ani. Obținerea permisului pentru această categoria le permite tinerilor să conducă motocicluri dotate cu motoarea de capacitate maximă de 125 cm3 și putere de cel mult 11 kw. 

La categoria A2 sunt incluse motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

Cât durează cursurile auto

Durata cursurilor auto pentru permisul de motocicletă diferă în funcție de categoria permisului:

  • 3 săptămâni când posedă permis de conducere categoria A2 cu vechime de până la 2 ani, timp în care efectuează 12 ore de pregătire teoretică şi 20 ore de pregătire  practică (poligon şi traseu). Pregătirea teoretică, precede pregătirea practică.
  • 3 săptămâni când posedă permis de conducere categoria A2 cu o vechime minimă de 2 ani, timp în care efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 10 ore de pregătire practică (poligon şi traseu).
  • 4 săptămâni când nu posedă permis de conducere, sau când poseda permis de conducere pentru alte categorii în afara de AM, A1, si A2, timp în care efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 26 ore de pregătire practică (poligon şi traseu).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *