Pentru a putea sa va inscrieti la scoala de soferi trebuie sa prezentati urmatoarele acte:
- act de identitate, original si copie;
- adeverinta de la medicul de familie ca nu exista boli cronice, iar in cazul celor care nu au medici de familie sunt obligati sa ofere in scris o declaratie in acest sens;
- fisa medicala din care reiese ca esti apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care soliciti permisul, obtinut de la o policlinica autorizata;
- aviz psihologic din care reiese ca esti apt pentru conducerea autovehiculelor;
- certificat de cazier judiciar cu mentiunea „pentru examen auto’;
- cerere de inscriere (oferita de scoala).
Acte necesare pentru sustinerea permisului auto
Pentru a putea sa va prezentati la examenul scris si pentru a da traseul, trebuie sa aveti un dosar cu urmatoarele acte:
- fisa de scolarizare (se completeaza prin dactilografiere iar pe aceasta se va afla atat avizul medical cat si cel psihologic);
- certificatul de cazier judiciar;
- copie dupa BI sau CI pe format A4, diploma studii, permis de conducere (daca este cazul) ;
- chitanta CEC pentru achitarea taxei de examen auto;
Ca o concluzie ca sa stim cat dureaza scoala de soferi sa spunem ca perioada de scolarizare pentru obtinerea permisului de conducere la categoria B este de 4 saptamani, in care sunt incluse 24 ore de legislatie rutiera si 30 de ore conducere practica.
Perioada de scolarizare pentru obtinerea permisului de conducere la categoria C este de 5 saptamani, daca se opteaza pentru obtinerea permisului de conducere categoria C pentru cei care au permis de conducere categoria B mai vechi de un an de zile.
In acest interval sunt incluse 50 de ore de legislatie rutiera si 30 de ore de pregatire practica. Sau de 6 saptamani daca se opteaza pentru obtinerea permisului de conducere categoria C pentru cei care au permis de conducere categoria B cu o vechime mai mica de un an de zile. In acest interval sunt incluse 50 de ore de legislatie rutiera si 36 de ore de pregatire practica.
Perioada de scolarizare pentru obtinerea permisului de conducere la categoria E este de 2 saptamani. In acest interval sunt incluse 10 ore de legislatie rutiera si mecanica si 10 ore de conducere.
De retinut: Scoala de soferi este valabila un an de zile. Daca timp de 1 an de zile de la absolvirea scolii nu te prezinti la examen sau nu iei examenele, va trebui sa platesti din nou taxa scolii.
Daca nu vei promova examenul scris, poti da din nou examenul peste 15 de zile. Daca nu vei promova la proba de traseu, vei putea incerca din nou dupa ce ai efectuat cele 3 sedinte suplimentare aferte categoriei la care te-ai inscris.
Dupa aceste 3 sedinte suplimentare, scoala de soferi este obligata sa iti elibereze o adeverinta cu care te vei prezenta la politie, pentru o noua inscriere.
Daca timp de 1 an de zile de la absolvirea scolii nu te prezinti la examen sau nu iei examenele, va trebui sa faci din nou scoala si sa platesti din nou taxa scolii.
Asadar, totul pana la urma depinde si de noi insine. Daca am invatat cat mai bine si nu trebuie sa repetam proba scrisa, ne mai desparte, practic, doar „domnul politist” pana la a ne indeplin visul si a nu lasa proaspata cucerire despre care vorbeam la inceputul articolului sa astepte mai mult timp pentru a face o tura de oras.